MattBuild

@TheBalmainProject

A self titled vision in the heart of Balmain, Sydney.

The Brief

The goal was to build a home on time, to spec and on budget. The purpose was to create a beautiful and solid extension and landscaped garden with ample space and storage for a young family of 5 while protecting and enhancing the original features of the federation front of the house.

The Solution

Through Raymond Panetta Architectures design, MATTBUILD helped to expand and create the additional family living space. To achieve this, we first demolished the existing back section of the house. From here, we were able to expand and construct a 2-level extension.

After this was completed, we renovated the existing front section of the house to amplify the feel of the property’s vintage. Next came the gorgeous pool of generous size at the back of the block with a large pool equipment and storage shed. The finishing touches included a spacious level lawned area surrounded by plants and timber screen fencing and an open practicable kitchen, dining, lounge and external sitting area.

It's All In The Detail

The client’s vision, style and attention to detail are showcased through the various finishes listed below.

  • Solid American oak stairs with American Oak continuous handrail
  • Polished concrete floor to the open plan living area
  • Steel doors and windows to the rear elevation of the home
  • The bathroom and ensuite balance perfectly with the rest of the home
  • Sandstone wall cladding to the pool and external sitting areas
  • Solid sandstone stair treads to join invite you up to the backyard area
  • Spotted gum timber slat screening to the fences and storage shed
  • An ingenious landscape design
  • All light and plumbing fixtures complimenting each other

Key Features

  • A spacious and easy to navigate kitchen with views onto the backyard pool
  • Clever banquette seating dining table that absorbs the sun in the afternoon through the steel windows
  • Parents retreat with a home office bathed in natural light delivered through a skylight
  • Gas fireplace central to the main living quarters
  • A luscious backyard space with an incredible child friendly pool which is almost unheard of this close to the city
  • A subtle transition point that joins the front half of the home into the modern chic family feel extension

What the client said

We would like to express our appreciation to you and the team on a superb job with our renovation. As first-time renovators, we were understandably cautious at the start, but our experience with Matt Build could not be further from the nightmare stories that are often shared. The tender process was thorough, the weekly communication emails and regular site meetings were efficient and a valuable use of time. Grant was an exceptional Site Manager and clearly passionate about delivering the best possible outcome for us with quality finishes. We also came to rely implicitly on your recommendations and problem solving. We’re delighted with our house and very grateful to you and the Matt Build community for your hard work, professional approach and attention to detail.

Interested in building something?

We look forward to hearing from you and working towards bringing your ideas to fruition.

Contact Us