MattBuild

Stylish Stoneleigh

A new, stylish transformation here in Lilyfield.

The Brief

The client wanted to protect and maintain the existing century old sandstone façade, and repurpose and feature interior sandstone walls, taking advantage of the city skyline views whilst minimising the renovation impact from the street view. They wanted to keep the character of the existing home, which has many original features, whilst creating an additional modern, large open plan functional kitchen and entertainment space. The client was keen to increase the amount of useful storage space and maximise natural light. They spent a long-time planning, and had to keep to a strict budget. Plenty of beautiful and productive garden space and a generous master bedroom space, making a 4-bedroom, 2-bathroom home was also part of the brief.

The Solution

Care was taken in the original house to maintain timber floors and ceilings. 4 bedrooms were created by converting previous rooms to new uses. A previous open room can now be used as a separate living area or closed in with the innovative folding door system, which allows it to be closed to a bedroom when needed. Skirting boards were reused to ensure continuity in the existing house. A bedroom was converted to a bathroom and required removal of old render to uncover the century old sandstone. Clients re-planned the bathroom completely to take advantage of this discovery. High ceilings were all maintained with skylights added to existing home and new addition. Custom joinery in large kitchen allows for joint cooks to work easily in the space and the island bench keeps the kitchen part of the entertainment space. While motorised blinds in the living area are hidden in pelmet for privacy when needed but otherwise invisible leaving the whole space open to natural light.

It's All In The Detail

• Spotted gum single spine staircase rises along the beautiful existing sandstone walls with large window and skylight funnelling in natural light into the void
• Floor to ceiling motorised curtains in the bedroom create cosy and dark room at night and easy opening to natural light and view of the city skyline
• All new built-in wardrobes freshened up the rooms and created abundant storage in existing house as well as roof space converted to attic storage
• Garden and landscape design repurposed sandstone and maximised space for edible garden – espalier citrus and apple trees to create beautiful and useful vertical growing space
• Bifold doors out to alfresco + backyard area providing a seamless transition to the outdoor and BBQ area

Key Features

  • Exposed original sandstone walls in main bathroom and loungeroom area
  • Large open plan kitchen and living area including 4 separate sitting arrangements
  • Restored front elevation of the house to keep the heritage of the original building
  • Large his/her ensuite to master bedroom
  • Gin bar in custom joinery to cocktail area
  • Timber cladding to first floor exterior
  • Large master bedroom with huge walk-in robe and ensuite bathroom
  • Roof structured to allow optimal number of solar panels

What the client said

MATTBUILD got our renovation objectives from the start. We had heard the horror stories and did our research, and it turned out they were the best decision we made. The build went really smoothly and their communications were excellent at every step. Every member of the team was professional, knowledgeable and well mannered – our neighbour's were well looked after and no complaints. I particularly appreciated their practical advice when we hit inevitable problems, always trying to understand and achieve what we looking for. They went above and beyond many times. The result has been outstanding, we couldn’t be happier.

Interested in building something?

We look forward to hearing from you and working towards bringing your ideas to fruition.

Contact Us