MattBuild

A Place To Call Home

A rundown cottage turned into a respectful and well-designed home.

The Brief

The existing cottage was in rundown condition and had poor access to natural daylight and to the backyard, the latter being at a much lower level than the house. Natural light and ventilation, connection to landscape and respectful reuse of existing elements were the core values of the design brief.

The Solution

A single storey addition to an existing cottage, designed as a split-level volume wrapping around a north-facing courtyard. Towards the rear, a new open plan L-shaped living area has been added at a lower split-level, facing both the district views to the rear and to a north-facing central courtyard. A generously proportioned staircase seamlessly connects the existing and the new. The existing cottage was substantially renovated as well with existing features such as fireplace repurposed and integrated into new design elements and functions. The existing cottage now houses only the bedrooms and a home office, while the rear addition houses open plan living areas that are well-suited to either private home life or to hosting larger gatherings of friends and family.

It's All In The Detail

  • Existing features restored and repurposed. For instance, a living room brick fireplace became part of the bathroom joinery and a brick wall became expressed as a feature wall within a new ensuite.
  • Externally, the roof forms and detailing of the addition are in keeping with those of the existing.
  • Internally, however, traditional flat ceilings have been eschewed in favour of raked ceilings that elevate the interior.
  • The central courtyard, which is now the literal and figurative heart of the house, provides a landscaped respite visible from most areas.
  • Spaces have been tailor-made to the requirements of the inhabitants, from the provision of a home office and a loft ‘man-cave’ for the owners down to a dedicated washing area within the courtyard for the two canine inhabitants.
  • The street presentation was maintained, with the addition designed to visually recede and act as an understated backdrop to the existing cottage.
  • Minimal but incisive interventions in the cottage itself open up the interior and bring much needed daylight inside, without requiring the often-expensive pitfalls associated with renovating old homes.
  • The design of the addition as an almost standalone, timber-framed structure was another decision made early on to further improve the cost-effectiveness of the project.

Key Features

What the Architect said

I was very impressed with the quality and efficiency of MattBuild's work. More importantly, they have been a pleasure to work with, with prompt and excellent communication and always with the end goal of achieving the architectural design intent. In some ways they even improved upon it! I had not worked with MATTBUILD prior to this project, but now recommend them to all my clients for consideration in their projects. I look forward to working with them in the future.

Interested in building something?

We look forward to hearing from you and working towards bringing your ideas to fruition.

Contact Us